Solbacka Summer Games on alue- ja kansallisen tason esteratsastuskilpailu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Solbacka Summer Gamesissa on ratkottu niin ESRA:n joukkuemestaruuksia kuin kisattu SRL:n sarjakilpailuita. Kilpailut huipentuvat viimeisenä kilpailupäivänä 140 cm korkeudessa kisattavaan Solbacka Grand Prixiin.
Tänä vuonna kilpailut järjestetään 12.-16.7.2023 ja osana huikeaa kisaviikonloppua ratkotaan myös joukkue-SM:t!
Toimihenkilöt ovat kilpailun sydän
Solbacka Summer Gamesin taustalla on pieni ja tehokas kisaorganisaatio. Kilpailut järjestetään vapaaehtoistoimin ja yksi kilpailuiden järjestämisen prioriteeteistä on, että myös toimihenkilöt viihtyvät tehtävissään, puhaltavat yhteen hiileen ja pääsevät pitämään kivaa huippuseurassa. Nämä reippaat ja omaa vapaa-aikaansa lajille antavat vapaaehtoiset ovat se perusta, jolle kilpailut lopulta rakentuvat ja joita ilman Solbacka Summer Games ei olisi kesän ykköstapahtuma!
Solbacka Summer Gamesin toimihenkilötehtävät on jaettu pääryhmiin, joille on omat nimetyt vastuuhenkilöt. Kunkin tiimin tehtäväkuvauksen voit lukea klikkaamalla otsikkoa.
Rata- verryttely- ja yleissiisteystiimi
Rata- verryttely- ja yleissiisteystiimi on kilpailujen isoin tiimi, ja myös tiimi jolla on eniten liikkuvia osia. Tiimi jakautuu neljään osaan:
Rataryhmä
Rataryhmällä on kisojen yksi näkyvimmistä tehtävistä: huolehtia siitä, että kisaradat ovat pystyssä ajallaan ja esteet ovat oikein rakennettuja ja siistejä. Ratatiimi rakentaa radat ennen luokan alkua, siirtelee esteitä ratamestarin ohjeiden mukaan ratojen tai hevoskategorian vaihtuessa ja purkaa radat päivän päätyttyä ja tarvittaessa myös päivän aikana kastelua varten. Ratatiimiläiset päivystävät radalla 4-6 henkilöä kerrallaan luokan aikana nostaen esteitä niiden pudotessa, haraa ponnistus- ja laskeutumispaikkoja tarvittaessa sekä siivoaa kakat kentältä. Ratatiimi huolehtii myös esteiden kunnostuksesta ja paikkamaalauksesta kisojen aikana.
Portti
Porttivahti valvoo, että radalla on kerrallaan tuomaritornin ohjeiden mukaan oikea määrä ratsukoita. Usein tämä tarkoittaa, että suorittavan lisäksi seuraava ratsukko valmistautuu omaan suoritukseensa. Porttivahti myös huolehtii, että portilla ei tule kolareita kun maaliin tullut ratsukko poistuu ja uusi valmistautuva ratsukko tulee kentälle.
Verryttely
Verryttelyssä toimihenkilö huolehtii kakankeräyksestä sekä pohjan haravoinnista verryttelyesteiden ympärillä ja tarvittaessa muuallakin. Verryttelyssä tulee olla reipas ja pitää silmät auki, sillä esteverryttely on nopeatempoista ja saattaa näin ollen sisältää yllätysmomentteja. Verryttelyvahti vaihtaa esteiden paikkoja ja siirtää niitä lanausta varten. Verryttelyn toimihenkilö ei toimi kilpailujen stewadina, mutta avustaa häntä pyydettäessä.
Yleissiisteys
Erittäin tärkeä yleissiisteystiimi pitää huolta siitä, että kilpailualue kokonaisuudessaan on viihtyisä ja siisti. Yleissiisteystiimin tehtävänä on mm. tyhjennellä roskiksia, tarkistaa vessojen siisteys sekä huolehtia kakankeruusta parkki- ja käsihevosalueilla. Yleissiisteystiimi myös avustaa esimerkiksi jabojen kuivituksessa tarvittaessa.
Buffa- ja ruokatiimi
Tämä porukka huolehtii siitä, että kukaan ei ole kisapaikalla nälkäisenä! Tämäkin tiimi on erittäin laaja, ja jakautuu sen vuoksi kahteen osaan:
Buffatiimi
Buffatiimi vastaa kilpailujen kehutun buffetin pidosta, hankinnoista sekä tarjoiluista, pois lukien lounas ja aamupala, joista vastaa ruokatiimi. Buffatiimin tehtäviin kuuluu muun ohessa leipomusten, välipalojen ja juomien myynti buffasta, smoothieiden surauttelu, vohvelien ja makkaroiden paistaminen sekä kahvin keittäminen ja astioiden tiskaaminen. Buffatiimi huolehtii myös tärkeimmästä buffan voimavarasta, eli leipojista ja leivonnaisten sekä muiden buffatuotteiden riittävyydestä. Buffassa pyritään aina tiimiläisten kesken hyvään yhteishenkeen ja hersyvään huumoriin!
Ruokatiimi
Ruokaryhmä huolehtii siitä, että kaikilla on murua rinnan alla aamusta iltaan! Huolehdimme buffa-porukan jatkona aamiaisista ja lounaista, sekä erityisen tärkeänä hommana toimihenkilöiden ruokkimisesta koko pitkien kisojen ajan! Työtehtäviin kisojen aikana kuuluu hoitaa esille ajankohtaiset ruuat, kuten aamiaistarjoilu sekä lounas. Erityisen tärkeää on huolehtia, että ruokaa riittää ja että sitä on esillä houkuttelevasti koko ajan! Ruokaryhmä vastaa myös toimihenkilöiden ruokinnasta aamusta iltamyöhään. Jos nälkä kurnii, niin ota suunta buffan ruokaryhmän pakeille!
Lisäksi buffatoimintaan voi osallistua toimimalla backup -leipurina kilpailujen ajan, sillä säilytystilat ovat rajattuja ja menekki kisojen aikana on tavanomaisesti ollut hurjaa.
Kilpailukanslia
Kilpailukanslia on olemassa kilpailijoita, taustajoukkoja ja toimihenkilöitä varten. Kanslia huolehtii kilpailuiden sujuvuudesta ja siitä, että hommat rullaa. Kilpailukanslia on se paikka, jonka puoleen kilpailijoiden, taustajoukkojen ja toimihenkilöiden on pystyttävä matalla kynnyksellä kääntymään, jos yhtään mikään ihmetyttää kilpailuihin liittyen. Kilpailukansliassa huolehditaan myös muun muassa hevosten rokotusten tarkistamisesta sekä otetaan vastaan jälki-ilmoittautumisia, luokkavaihtoja ja ilmoituksia poisjääneistä. Tämän vuoksi on hyvä, että kanslistilla on hallussaan oleelliset kilpailua koskevat tiedot sekä perustietämys kilpailusäännöistä. Kanslia toimii tiiviissä yhteistyössä tuomaritornin kanssa.
Kilpailukanslian vastuulla on myös huolehtia ruusukkeet, pokaalit ja palkinnot järjestykseen ja valmiiksi palkintojenjakoa varten sekä tarvittaessa avustaa palkintojen jaossa. Kanslia huolehtii pöytäkirjojen ja tuloslistojen järjestyksessä pitämisestä ja arkistoinnista. Kanslia ohjaa kilpailukaverit tarpeen vaatiessa kengittäjän hoiviin tai eläinlääkärin luo sekä vastaanottaa ja ohjeistaa paikalle majoittuvia.
Kansliatiimi omalla panoksellaan pyrkii tekemään niin kilpailijoiden, taustajoukkojen kuin toimihenkilöiden kilpailupäivästä mahdollisimman mutkattoman ja mukavan ja toivottaakin kaikki tervetulleeksi kanslian luukulle!
SSG VIP
Solbackan kisojen yksi ylpeyden aihe on VIP-alueemme, joka on varattu kilpailujen sponsoreille. VIP-alueella tärkein tehtävä on huolehtia kilpailut mahdollistavista sponsoreista mahdollisimman hyvin. VIP-emännän/isännän tehtäviin kuuluu skumpan kaatamisen lisäksi VIP-vieraiden vastaanotto sekä parkkiin ohjaus, tarjoiluiden suunnitteleminen ja hankkiminen sekä yleinen alueen viihtyvyydestä huolehtiminen.
Kuinka pääsen mukaan?
Olisitko sinä kiinnostunut tulemaan mukaan tekemään tämän vuoden Solbacka Summer Gamesia? Toimihenkilötehtävien lisäksi tai sijaan voit osallistua myös talkooavuksi kilpailua edeltävänä viikonloppuna ja kisaviikolla sekä leivontareserviin buffettia varten. Aikaisempi kokemus tai kaikissa tehtävissä edes hevostausta ei ole välttämätöntä, jokaiselle löytyy varmasti sopiva pesti ja kaikkiin tehtäviin perehdytetään.