Esteratsastuskilpailuissa yksinkertaistettuna nopein ratsukko pienimmällä virhepistemäärällä voittaa. Virhepisteitä kertyy ratsukolle, mikäli hevonen pudottaa puomin ja/tai kieltäytyy hyppäämästä estettä. Aina kuitenkaan aika ei ratkaise, esimerkiksi alemmissa luokissa voivat kaikki virhepisteettömän radan tehneet palkita tasavertaisina voittajina. Esteratsastuskilpailuissa on käytössä erilaisia arvostelumenetelmiä, jotka sopivat erilaisiin tilanteisiin. Lisäksi ratamestari määrittelee enimmäisajan jonka saa käyttää radan kiertämiseen ja jos tämä aika ylittyy, tulee ratsukolle virhepisteitä. Esteiden lukumäärä radalla vaihtelee 6-14 esteen välillä estekorkeudesta ja kilpailutasosta riippuen. Radan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa ratamestari.
Virhepisteiden kertyminen
- Esteen pudottaminen:
4 virhepistettä
- Hevonen kieltäytyy hyppäämästä (käytetään myös termiä tottelemattomuus):
ensimmäisellä kerralla 4 virhepistettä, toisesta kiellosta (tottelemattomuudesta) ratsukon suoritus hylätään
- Hevonen kieltäytyy niin että este rikkoutuu:
Tuomari keskeyttää suorituksen äänimerkillä, este korjataan ratahenkilökunnan toimesta ja ratsukko saa jatkaa uuden äänimerkin jälkeen siitä mihin jäi. Ratsukko saa kieltäytymisestä 4 virhepistettä ja hänen aikaansa lisätään 6 sekuntia aikasakkoa.
- Jos ratsastaja putoaa hevosen selästä tai ratsukko kaatuu kumoon ratsukon suoritus hylätään.
- Jos ratsukko on liian hidas ja ylittää ratamestarin antaman enimmäisajan, ratsukko saa yhden virhepisteen jokaiselta alkavalta 4 sekunnilta enimmäisajan ylittymisestä lukien
- Jos ratsukko ei hyppää esteitä ratapiirroksessa määrätyssä järjestyksessä tai määrätystä suunnasta tai hyppää luokkaan kuulumattoman esteen tai jättää luokkaan kuulumattoman esteen hyppäämättä, ratsukon suoritus hylätään.
Kilpailuissa käytettävät arvostelumenetelmät
A.0.0
Kaikki virheettömän radan suorittaneet ovat jaetulla ensimmäisellä sijalla, ajalla ei ole merkitystä kuin enimmäisajassa pysymisen osalta. Luokassa ei ole uusintaa.
A.1.0/A.2.0
Kaikki perusradalla pienimmän virheettömän suorituksen saavuttaneet ovat jaetulla ensimmäisellä sijalla ajan perusteella. Luokassa ei ole uusintaa.
AM5
Luokka koostuu perusradasta ja uusintakierroksesta. Vain pienimmän virhepistemäärän (yleensä 0 virhettä, mutta ei välttämättä aina) saavuttaneet ratsukot ratsastavat erillisen uusinnan kyseisen luokan perusradan jälkeen. Uusinnassa ratkaisevat virhepisteet ja aika.
A.2.0
Ratsukko ratsastaa vain yhden radan, jossa ratkaisevat sekä virhe pisteet että aika. Nopein ratsukko pienimmällä virhepistemäärällä voittaa.
C
Virheet aiheuttavat virhesekunteja, jotka lisätään ratsukon suoritusaikaan. Pudotuksesta lisätään +4 sekuntia, ensimmäinen tottelemattomuus ei lisää sekunteja ellei esteen osa putoa, jolloin aikaan lisätään +6 sekuntia. Toinen tottelemattomuus, kumoonratsastus tai putoaminen aiheuttavat suorituksen hylkäämisen.
367.1/367.4
Luokka koostuu perusradasta ja uusintaradasta. Ratsukko ratsastaa ensin perusradan (vaihe 1) ja virhepisteettömällä suorituksella jatkaa perusradan jälkeen suoraan uusintaradalle (vaihe 2). Toisessa vaiheessa ratkaisevat virhepisteet ja aika.
367.4
Luokka koostuu perusradasta ja uusintaradasta. Ratsukko ratsastaa ensin perusradan (vaihe 1) ja mikäli ratsukkoa ei ole hylätty ensimmäisessä vaiheessa, se jatkaa perusradan jälkeen suoraan uusintaradalle (vaihe 2). Toisessa vaiheessa ratkaisevat virhepisteet ja aika.
Vaikeutuva ratsastus
Ylitetyistä esteistä saadaan pisteitä seuraavasti: 1 piste ensimmäisestä, 2 pistettä toisesta, 3 pistettä kolmannesta jne. Enimmäispisteet ovat täten 21, 36 tai 55 pistettä. Pudotetusta esteestä ei saa pisteitä, muut virheet tuomitaan normaalisti. Radan viimeiselle esteelle voidaan rakentaa vaihtoehtoeste. Toisesta esteestä tehdään Jokerieste, joka on vaihtoehtoa vaikeampi ja sen pistearvo on kaksinkertainen. Jos Jokerieste putoaa, sen pistearvo vähennetään ratsukon siihen mennessä saavuttamasta pistemäärästä.
Taitoarvostelu
Taitoarvostelussa arvostellaan virhepisteiden ja ajan lisäksi myös mm. ratsukon yhteistyötä, ratsastajan asentoa, mukautumista ja apujenkäyttöä, rytmiä sekä teiden seuraamista. Taitoarvosteluluokissa ratsukon yhteispisteisiin tehdään vähennyksiä virheistä; jokaisesta pudotuksesta -2 pistettä, maksimiajan ylityksestä -2 pistettä, ensimmäisestä kiellosta -3 pistettä ja toisesta kiellosta hylätään.
Nuorten hevosten suorituskykyarvostelu
Nuorten hevosten suorituskykyarvostelussa arvostellaan mm. hevosen hyppykykyä, tekniikkaa, tasapainoa sekä ratsastettavuutta. Ratsukko saa suorituksestaan yhden numeron välillä 10-6. Pudotus vähentää 0,5 pistettä arvosanasta ja kielto 1 pisteen, aikavirheestä saa 0,1 pistettä per alkava sekunti. Kahdesta kiellosta suoritusarvostelu keskeytetään, mutta rataa voi nuoren hevosen kanssa jatkaa aina kolmanteen kieltoon saakka.